Pomarkun kirkko

(Osoite: Kirkkokuja 2, Pomarkku)

Pomarkun kirkko on valmistunut 1921. Uuden kirkon rakentamista ahtaan ja huonokuntoisen kirkon tilalle alettiin suunnitella jo ennen vuotta 1900. Suunnitelmat tilattiin arkkitehti Josef Stenbeckiltä, mutta myöhemmin seurakunta hylkäsi ne. Uudet suunnitelmat teki arkkitehtiylioppilas Ilmari Launis.

Pomarkun harmaagraniittisen kirkon rakentaminen aloitettiin 1914 ja vaikeiden vuosien jälkeen kirkko vihittiin käyttöön marianpäivänä 1921. Kirkko on tyyliltään kansallisromanttisen kauden myöhäinen tuotos. Kirkon kokonaisuus on arkkitehtiylioppilas Ilmari Launiksen suunnittelema alttarifreskoa ja runsaita koristemaalauksia myöten. Kirkossa saarnatuoli on harvinaisella, mutta keskeisellä paikalla alttarin yläpuolella.

Alttarifresko kuvaa Jeesuksen kuolinhetkeä ristillä ja sitä ympäröivät pelastushistoriaan liittyvät symbolikuvat. Kirkon ulko-oven päällä oleva teksti ”Minä olen elämän lähde” kertautuu myös maalauksissa. Kuoleman todellisuudesta muistuttaa edelleen viikatemies, mutta viinaa keittävän paholaisen kuva on myöhemmin piispan määräyksestä peitetty.

Viimeisin korjaustyö kirkossa valmistui adventtina 1999. Remontin myötä kirkko sai valoisan ilmeensä. Kirkossa on alkuperäiset 14-äänikertaiset romanttisen tyylikauden urut.